Financieel

Een samenlevingscontract, opstellen of niet?

Op het ogenblik dat mensen er vroeger voor kozen om samen te gaan wonen was het meer dan waarschijnlijk zo dat beide partners er ook voor kozen om met elkaar te trouwen. Tegenwoordig is dat toch enigszins anders. Heel wat koppels maken dan ook de keuze om gewoon samen te gaan wonen zonder dat ze daarvoor meteen in het huwelijksbootje gaan stappen. Dat is uiteraard een keuze die perfect kan worden gemaakt. Toch is het van belang om er in dit geval rekening mee te houden dat er op geen enkele manier sprake zal zijn van een wettelijke basis voor het samenwonen. Dat is in eerste instantie geen probleem, zolang er geen relatiebreuk plaatsvindt. In dat geval zou de beschikking hebben over een zogenaamd samenlevingscontract zeer interessant kunnen zijn.

Wat is een samenlevingscontract? 

Een samenlevingscontract is een overeenkomst die wordt opgesteld tussen beide partners die de keuze maken om samen te gaan wonen. De bedoeling van zo’n contract is eigenlijk zeer eenvoudig. Mochten de beide partners op een zeker ogenblik beslissen om uit elkaar te gaan, dan kan dat zomaar gepaard gaan met heel wat discussie. Deze discussies brengen eigenlijk niets positiefs met zich mee, integendeel. Door het afsluiten van een samenlevingscontract kan je er in de praktijk voor zorgen dat een eventuele breuk heel wat vlotter en vooral minder pijnlijk kan verlopen. Dat is echter niet alles. Ook tijdens jullie relatie kan een dergelijk contract immers interessant zijn. Zo maakt ze onder meer duidelijk hoe bijvoorbeeld het huishoudgeld is geregeld, etc. 

Uit welke inhoud bestaat zo’n samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een vrij uitgebreide overeenkomst. In de praktijk is het zo dat dit contract eigenlijk is opgebouwd uit verschillende onderdelen. In eerste instantie wordt er bijvoorbeeld een onderdeel gewijd aan de financiële verplichtingen die bij samenwonen komen kijken. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven of er gebruik zal worden gemaakt van een gezamenlijke bankrekening of niet. Is dat het geval? Dan kan je per persoon aangeven hoeveel hij of zij precies moet bijdragen. Dit kan immers afhankelijk zijn van het loon van de persoon in kwestie. 

Hou er bij het opstellen van een samenlevingscontract eveneens rekening mee dat er mogelijks bepaalde afspraken in vermeld kunnen worden met betrekking tot eventuele kinderen. Moet de partner bijvoorbeeld meebetalen voor de kosten voor het kind van de andere partner of niet? Vergeet bovendien ook niet om duidelijk aan te geven welke inboedel eigendom is van welke partner. Ook dit kan heel wat vervelende discussies voorkomen. 

Is zo’n contract laten opstellen verplicht?

Het is zeker niet verplicht om een samenlevingscontract op te laten stellen. Wel is het altijd interessant om je bewust te zijn van het risico dat je partner en jij niet voor altijd samen zullen blijven. De kans is natuurlijk zeer groot dat, dat idee op dit ogenblik bij jullie niet speelt en dat hoeft ook niet. Maar toch kan het geen kwaad om hierbij stil te blijven staan. Mocht het namelijk ooit tot een breuk komen, dan spreekt het voor zich dat dit gepaard zal gaan met heel wat emoties. Het laatste waar je dan op zit te wachten is dat praktische problemen het allemaal nog zwaarder maken. Toch is dat precies wat er in de praktijk vaak gebeurt. Door ervoor te kiezen om een samenlevingsovereenkomst te maken zal je tot de conclusie komen dat heel wat van deze mogelijke problemen preventief gedekt kunnen worden. Zo wordt een relatiebreuk niet nodeloos zwaarder.

Similar Posts